De gemeente werkt aan een toekomstvisie voor het bedrijventerrein ZKD in de vorm van een gebiedspaspoort. Nadat de gemeenteraad het gebiedspaspoort heeft vastgesteld, wordt er een uitvoeringsagenda gemaakt. In de tussentijd gaat de gemeente en ondernemers aan de slag met uitdagingen op het bedrijventerrein op het gebied van veiligheid, verkeer en groen. Een aantal projecten worden al uitgevoerd.
ZKD is 1 van de eerste 10 bedrijventerreinen die meedoet met het programma ‘Werklandschappen van de Toekomst’. De gemeente heeft een aanvraag ingediend bij het Programma 'Werklandschappen van de Toekomst' van het ministerie. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft deze aanvraag ondersteund en ingediend bij het Nationaal Groeifonds. In oktober 2022 werd bekend gemaakt dat er 26 miljoen euro is toegekend vanuit het National Groeifonds. Medio Q1 2023 zal bekend worden gemaakt wat voor consequenties dit heeft voor het bedrijventerrein ZKD.
Er is ook gestart met een aantal pilots om het bedrijventerrein toekomstbestendig te maken. In een ontwerpatelier heeft adviesbureau Rebelgroup samen met ondernemers een aantal pilots bedacht waarmee met de inzet van groen een aantal problemen worden opgelost. De pilots worden nu verder uitgewerkt. In 2023 start de uitvoering.
Doel pilot:
Doel pilot:
Doel pilot:
Doel pilot:
De ondernemersvereniging ZKD, Haag Wonen, de Commissie Loosduinen en de gemeente Den Haag hebben in maart 2021 een convenant gesloten. In het convenant zijn afspraken gemaakt om het bedrijventerrein te behouden voor bedrijvigheid. Dit is goed voor de werkgelegenheid en stageplekken in Den Haag Zuidwest. Meer fysieke ruimte voor bedrijven is een belangrijke voorwaarde voor meer banen. Zowel de ondernemersvereniging ZKD als de Commissie Loosduinen onderschrijven de uitgangspunten van de Bedrijfshuisvestingsstrategie. Waar mogelijk wordt het bedrijventerrein verder uitgebreid, aantrekkelijker en duurzamer gemaakt.
Bekijk de bedrijfshuisvestingsstrategie
Gebiedspaspoort
Het convenant dat de betrokken partijen hebben ondertekend, is een goede stap in de richting van het gebiedspaspoort waar momenteel al aan wordt gewerkt. In het convenant is op hoofdlijnen vastgelegd hoe de komende 10 jaar het gebied wordt gebruikt. Naast de ruimtelijke-economische ontwikkeling van het gebied is er ook aandacht voor veiligheid, leefbaarheid en beheersbaarheid. De gemeente gaat de komende tijd met ZKD-belanghebbenden in het gebied en de indieners van ideeën voor het gebiedspaspoort verder in gesprek.
Wil je op de hoogte blijven van dit project? Vul dan je e-mailadres in.